Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Počeo sa radom unaprijeđeni servis za učešće građana u javnim raspravama – eParticipacije

Počeo sa radom unaprijeđeni servis za učešće građana u javnim raspravama – eParticipacije
Datum objave: 18.03.2019 14:05 | Autor: MJU

Ispis Štampaj stranicu


Unaprijeđeni sistem eParticipacije - elektronski servis za javne rasprave na strateška dokumenta i zakone koje donosi Vlada Crne Gore, na Portalu e-uprave (http://www.euprava.me/eparticipacije),  od danas je u funkciji.

Putem ovog servisa građani mogu aktivno da učestvuju u kreiranju zakona i ostalih strateških dokumenata a, mogu i iznositi mišljenja i stavove u javnim raspravama. Ovaj sistem objezbjeđuje proaktivno učešće građana u društvenim procesima i donošenju odluka bitnih za njihov život i život društvene zajednice. 
 
Ministarstvo javne uprave u prethodnom periodu inoviralo je sistem eParticipacije. Jedna od novina u odnosu na prethodni sistem jeste i ta što se u okviru jedne objave omogućen pregled svih relevantnih dokumenata i komentara koji prate javnu raspravu. 

Takođe, sistem eParticipacije pruža uslugu slanja notifikacija korisnicima koji imaju mogućnost da se prijave na objave javnih rasprava, konsultacija i poziva za učešće u radnim grupama. Korisnici koji jednom komentarišu bilo koji dokument koji je dat na javnu raspravu, prijavi se na notifikacije, sve dok ne odluči da otkaže notifikacije, dobija iste za sve objave na sistemu eParticipacije. U slučaju da korisnik uzme učešće i komentariše, stižu mu notifikacije putem mail adrese o statusu njegovog komentara.
 
Inovirani sistem e-Participacije ima za cilj da doprinese povećanju svijesti građana o neophodnosti njihovog učešća u procesu donošenja odluka, te afirmaciji eParticipacije, kao ključnog mehanizma za ostvarivanje ovih ciljeva.
 
Unapređenje e-Demokratije, a prije svega e-Participacije, prepoznato  je u Akcionom planu Strategije reforme javne uprave. Obaveza objavljivanja javnih rasprava, poziva za učešće predstavnika NVO u radnim grupama, kao i poziva za konsultovanje zainteresovane javnosti, na portalu e-uprave, data je u Uredbi o izboru predstavnika nevladinih organizacija u radna tijela organa državne uprave i sprovođenju javne rasprave u pripremi zakona i strategija.

MINISTARSTVO JAVNE UPRAVE