Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Tirana: Potpisan Memorandum o razumijevanju o regionalnoj interoperabilnosti i uslugama povjerenja u regionu Zapadnog Balkana - Jačanje regionalne saradnje u oblasti digitalizacije

Tirana: Potpisan Memorandum o razumijevanju o regionalnoj interoperabilnosti i uslugama povjerenja u regionu Zapadnog Balkana - Jačanje regionalne saradnje u oblasti digitalizacije
Datum objave: 02.11.2020 13:50 | Autor: MJU

Ispis Štampaj stranicu


MJU  MJU

Ministarka javne uprave, Suzana Pribilović, učestvovala je danas na Ministarskom sastanku u okviru Trećeg digitalnog samita Zapadnog Balkana u Tirani, tokom kojeg je sa kolegama ministrima Zapadnog Blakana potpisala Memorandum o razumijevanju o regionalnoj interoperabilnosti i uslugama povjerenja u regionu Zapadnog Balkana.

Ministarski sastanak na visokom nivou, održava se na temu „Digitalna transformacija regiona“, a učesnici su imali priliku da razgovaraju o aktuelnoj situaciji i predstojećim izazovima usljed pandemije, zajedničkoj interakciji predstavljanja mogućnosti i pomoći građanima, kako na bilateralnom, tako i na regionalnom nivou, koristeći mogućnosti digitalne transformacije.

Ministarka Pribilović je u svom izlaganju prezentirala rezultate i aktivnosti Ministarstva javne uprave u ovoj oblasti. Istakla je važnost harmonizovanja regionalnih aktivnosti u cilju daljeg jačanja saradnje, s akcentom na značaj obaveza prepoznatih Memorandumom, kao i ranije usvojenih dokumenata na regionalnom nivou, kroz namjeru da dometi digitalizacije budu u funkciji ubrzanja procesa reformi koje sprovodimo. „Iskustva zemalja regiona, prije svega, kroz aktivnosti koje prate Digitalnu agendu, od velikog su značaja za Crnu Goru. To potvrđuju i zajednički sporazumi na polju rominga, kao i bilateralni sporazumi na polju priznavanju usluga od povjerenja i drugim poljima koji doprinose digitalnom razvoju naših zemalja. Memorandumi, koje danas potpisujemo, potvrđuju snažnu opredijeljenost svih zemalja da zajednički realizujemo aktivnosti i projekte u ovoj oblasti. Crna Gora u kontinuitetu ostvaruje saradnju sa zemljama regiona sa ciljem jačanja u različitim oblastima: digitalizacije, nauke, obrazovanja i trgovine“ – ocijenila je Pribilović.

Ona je ukazala i na značaj koji digitalna transformacija ima u aktuelnom trenutku. „Sada, kada se sve vlade suočavaju s izazovima pandemije, važno je da budemo ujedinjeni u nalaženju odgovora i nadilaženju ove situacije kroz prepoznavanje najboljih rješenja koji će građanima i privredi da učine život lakšim. Crna Gora se, takođe, suočava s ovom novom realnošću. Javna uprava je pod velikim pritiskom i sada je više nego ikada važno da osiguramo kontinuitet i ponudimo građanima nove usluge“ – kazala je Pribilović.

Potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju o regionalnoj interoperabilnosti i uslugama povjerenja u regionu Zapadnog Balkana stvaraju se uslovi za započinjanje zajedničke akcije i inicijative ka unapređenju regionalne saradnje, podršku digitalnoj integraciji, kao i razmjenu informacija na otvoren, interoperabilan, siguran i pouzdan način, dajući prioritet regionalnoj interoperabilnosti i uslugama povjerenja. Takođe, otvaraju se mogućnosti unapređenja saradnje, podržavajući vlade da pojednostave administrativne procedure i omoguće građanima da koriste bezgranične mogućnosti unutar regiona, uz manje birokratije, kroz bolji pristup i bezbjednost.

MJU  

Skup u Tirani je bio prilika i za bilateralne susrete. Ministarka Pribilović se sastala s ministrom Ministarstva komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine, dr Vojinom Mitrovićem. Kroz razmjenu iskustava u oblasti elektronske uprave, prenoseći i iskustvo Crne Gore u pregovaračkom procesu Pribilović je izvijestila bosanskog kolegu o fazi koju je Crna Gora prošla u izradi zakonskih i podzakonskih akata, s akcentom na usaglašavanje s regulativom za elektronsku identifikaciju i usluge povjerenja – eIDAS.

Treći Digitalni samit okupio je predstavnike vlada iz regiona na visokom nivou, Evropske komisije, Savjeta za regionalnu saradnju, privatni sektor i brojne druge relevantne aktere. Cilj Digitalnog samita Zapadnog Balkana 2020. je prezentovanje različitih iskustava i dobrih praksi na Zapadnom Balkanu, isticanje dostignuća i rezultata Digitalne agende i istraživanje mogućnosti izgradnje partnerstva sa privatnim sektorom, u kontekstu procesa digitalne transformacije. 

MINISTARSTVO JAVNE UPRAVE