Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Crnogorske institucije osvojile tri nagrade na prvom takmičenju javnih uprava Zapadnog Balkana

Crnogorske institucije osvojile tri nagrade na prvom takmičenju javnih uprava Zapadnog Balkana
Datum objave: 06.11.2020 12:25 | Autor: MJU

Ispis Štampaj stranicu


ReSPA održala 11. Upravni odbor na Ministarskom nivou 

MJU

Suzana Pribilović, ministarka javne uprave Crne Gore, učestvovala je danas na jedanaestom sastanku Upravnog odbora Regionalne škole za javnu upravu (ReSPA) na ministarskom nivou, koji je održan danas u online formatu. Sastanku su prisustvovali ministri i visoki zvaničnici zaduženi za resor javne uprave iz zemalja članica ReSPA-e (Crna Gora, Republika Srbija, Republika Sjeverna Makedonija, Albanija), kao i predstavnica Evropske komisije.

U uvodnom izlaganju ministarka javne uprave, Suzana Pribilović, izrazila je zadovoljstvo aktivnostima tokom jednogodišnjeg crnogorskog predsjedavanjA ReSPA-om. „Veoma me raduje generalna ocjena da je ovo bilo jedno od najboljih predsjedavanja, te da je u proteklom periodu realizovano puno aktivnosti“, naglasila je ministarka Pribilović. „Činjenica je da radimo u izazovnom vremenu za sve nas, kada se svijet i region suočavaju sa globalnom pandemijom i svim njenim posljedicama. Ipak, ne smijemo dozvoliti da u takvoj situaciji zanemarimo one ključne razvojne procese, kao što je ispunjavanje naših obaveza za članstvo EU i samim tim sprovođenje procesa reforme javne uprave, kao trećeg stuba pregovora“, kazala je Pribilović i dodala da nam epidemija izazvana virusom korona ne smije  biti izgovor za usporavanje ovih procesa, te da će proći i virus, a mi moramo živjeti i poslije njega. Ona je uputila veliku zahvalnost ReSPA-i što je i u ovom  periodu učinila mnogo, ne samo da se ne uspore ovi procesi, već i da se ubrzaju.

Članovi Upravnog odbora na Ministarskom nivou prepoznali su rezultate koje je ostvarila ReSPA, ne samo u ovim izazovnim vremenima već i u proteklih deset  godina postojanja. Jednoglasno je usvojen ReSPA godišnji izvještaj i budžet za 2021-2022, kao i godišnja članarina zemalja članica za 2021. godinu.

„Ministri ReSPA članica u potpunosti podržavaju našu inicijativu o formalizovanju jedinstvenog resursnog centra za upravljanje kvalitetom, zahvaljujući činjenici da je ReSPA jedna od rijetkih institucija u regionu koja je nagrađena “CAF” sertifikatom. Ovaj sertifikat je potvrda da naša institucija primjenjuje osam Principa izvrsnosti u javnom sektoru i u tom smislu već poslujemo kao Centar izvrsnosti za Zapadnom Balkanu” naglasila je Ratka Sekulović, direktorica ReSPA-e.

Na kraju sastanka, ministarka Pribilović uručila je ReSPA zastavu ministarki javne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije Mariji Obradović, čime je Republika Srbija i zvanično od Crne Gore preuzela predsjedavanje ovom institucijom u 2021. godini.


Crnogorske institucije osvojile tri nagrade na prvom takmičenju javnih uprava Zapadnog Balkana

U okviru 11. Upravnog odbora na Ministarskom niovu, ReSPA je organizovala virtuelnu ceremoniju proglašenja pobjednika prvog takmičenja javnih uprava Zapadnog Balkana. Ovaj jedinstveni poduhvat koji su inicirale ReSPA i OECD/SIGMA stimuliše inovativnosti i zdravu konkurentnost među javnim institucijama Zapadnog Balkana. U ovogodišnjem takmičenju fokus je bio na uspješnom odgovoru vlada Zapadnog Balkana na krizu izazvanu korona virusom. Izuzetno veliki broj prijavljenih projekata je potvrda da su vlade regiona brzo i uspješno reagovale na krizu izazvanu globalnom pandemijom, kao i njihove spremnosti za veliki iskorak u oblasti digitalizacije i inovacija.

Na ceremoniji su objavljeni dobitnici ovogodišnjeg takmičenja. Svjesni otežanih okolnosti u kojima su vlade regiona morale brzo i efikasno reagovati kako bi odgovorile izazovima krize, žiri ovogodišnjeg takmičenja odlučio je da nagradi 11 dobitnika kroz četiri kategorije: digitalna vlada, eEkonomija, eUčenje, eZdravstvo i društvena inovativnost. 

Nagrađeni projekti iz Crne Gore: Ministarstvo ekonomije - Odjeljenje javnih prihoda Ministarstva finansija za projekat “Zahtjev za isplatu finansijske pomoći preduzećima u Crnoj Gori i njihovim zaposlenima, za COVID-19 subvenciju“, Fond zdravstvenog osiguranja Crne Gore za projekat “Elektronske usluge za građane (e-Zdravstvo)” i Opština Tuzi za projekat „Opština za građane – mještani za mještane“.

Regionalna škola za javnu upravu - ReSPA (https://respaweb.eu/) je međunarodna organizacija osnovana 2010. godine zajedničkom inicijativom Evropske komisije i zemalja Zapadnog Balkana. ReSPA-оm upravljaju vlade pet zemalja: Republike Albanije, Bosne i Herzegovine, Republike Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Republike Srbije. Svake godine ReSPA-om predsjedava druga država članica ReSPA-in glavni partner je Evropska unija, odnosno Evropska komisija i Generalni direktorat za susjedstvo i pregovore o proširenju (DG NEAR) koji je glavni donor ReSPA aktivnosti. ReSPA tim je posvećen podršci vladama Zapadnog Balkana u pronalaženju efektnog i održivog načina u progresu reforme javne uprave i evropskih integracija. 

MINISTARSTVO JAVNE UPRAVE