Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Srzentić - Veber: Njemačka snažno podržava Crnu Goru na reformskom i integracionom putu u EU

Srzentić - Veber:  Njemačka snažno podržava Crnu Goru na reformskom i   integracionom putu u EU
Datum objave: 10.02.2021 15:20 | Autor: MJU

Ispis Štampaj stranicu


„Njemačka snažno podržava Crnu Goru na njenom reformskom i integracionom putu u EU“ – ocijenio je ambasador Savezne Republike Njemačke, Robert Veber, na sastanku sa ministarkom Tamarom Srzentić

Ambasador Veber je kazao da je Crna Gora odmakla u procesu pristupanja EU i da može da bude primjer drugim državma. „Njemačka je izuzetno posvećena da pomogne u ovim procesima. Želimo da vidimo Crnu Goru kao uspješnu članicu i pozitivan primjer u EU“ – kazao je Veber.

Ministarka Srzentić je zahvalila na podršci koju Njemačka pruža Crnoj Gori u procesu evropske integracije. „Vaša iskustva, savjeti, pozitivne prakse su nam značajni za proces reforme javne uprave koji sprovodimo ovdje“ – ocijenila je ministarka. 

Srzentić je saopštila da će Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija raditi na unapređenju poslovnih procesa u javnoj upravi u skladu sa najboljim praksama, te su otvoreni za razmjenu najboljih njemačkih iskustava. Ona je upoznala ambasadora sa prioritetima u radu u okviru procesa reforme javne uprave, a koji se odnose na profesionalizaciju i optimizaciju procesa, kao i unapređenje usluga koje pruža javna uprava građanima kroz razvoj i jačanje digitalnih platformi.

Sagovornici su se složili da reforme treba da se zasnivaju na dobrom zakondavstvu i jasnim pravilima, ali da su ovo preduslovi koji treba da vode do najboljih praksi. Zadovoljstvo građana sprovedenim reformama, pojednostavljenje usluga i procedura, unaprijeđeno pružanje usluga je cilj svih javnih politika.

Na sastanku je razgovarano i o modalitetima saradnje u kontekstu razmjene iskustava i transfera znanja u pogledu unapređenja ambijenta za rad medija, jačanja medijske pismenosti, slobode izražavanja, te zakonskog okvira. 

Sagovornici su istakli važnost dosadašnje saradnje Crne Gore i SR Njemačke, te važnost  daljeg jačanja bilateralnih odnosa.

MINISTARSTVO JAVNE UPRAVE, DIGITALNOG DRUŠTVA I MEDIJA