Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Srzentić: Upravljanje ljudskim resursima jedna od najvažnijih komponenti u profesionalizaciji javne uprave

Srzentić: Upravljanje ljudskim resursima jedna od najvažnijih komponenti u profesionalizaciji javne uprave
Datum objave: 10.03.2021 15:00 | Autor: MJU

Ispis Štampaj stranicu


MJU   MJU

U Upravi za kadrove organizovana je danas dodjela potvrda polaznicima treće generacije Programa obrazovanja za sticanje ključnih vještina za upravljanje ljudskim resursima.

Ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija, Tamara Srzentić je istakla da je upravljanje ljudskim resursima jedna od najvažnijih komponenti u profesionalizaciji javne uprave. Od nemjerljive važnosti je da znamo kako upravljamo procesima zapošljavanja, kako motivišemo zaposlene, jačamo njihove liderske vještine, kako radimo na njihovom ličnom razvoju i kako da ih zadržimo da ostanu da rade u javnoj upravi. Zato je vaša uloga posebna u svakoj organizaciji i možete da pokrećete stvari i da brigom o svakom zaposlenom pojedinačno, u skladu sa njegovim potrebama, doprinesete da u javnoj upravi rade zadovoljni službenici.

„Odjeljenja za HR treba da budu jedna od najznačajnih organizacionih jedinica u svakom organu i zato mi je drago što ste prošli ovaj program i što ste učili od relevantnih eksperata iz privatnog sektora“, istakla je Srzentić.

„Želim vam da ovo što ste naučili prenosite i širite dalje, da budete uspješni u vašoj misiji dalje profesionalizacije javne uprave“, poručila je ministarka Srzentić.

Ona je istakla da će se jačati organizacione jedinice za upravljanje ljudskim resursima u organima državne uprave, kako bi unosili prakse privatnog sektora u javnu upravu, koje su se pokazale kao uspješne.

„Kako bismo uštedjeli vrijeme i novac, izvršili optimizaciju i obezbijedili usavršavanje i profesionalni razvoj službenika biće uspostavljena nova platforma IskorisTIprilike, gdje će biti dostupni profili svih službenika sa jedne strane i lista ključnih projekata koje će Vlada, realizovati sa druge strane“, kazala je Srzentić i dodala da će službenici u skladu sa svojim interesovanjima i vještinama moći da apliciraju za rad na projektima u skladu sa vještinama i znanjima koje posjeduju.

Pozdravnim govorom, prisutnima se obratila v.d. direktorice Uprave za kadrove, mr Jovana Nišavić i istakla da je Program za unapređenje ljudskih resursa samo jedan od programa kojima Uprava za kadrove daje svoj nesebičan doprinos procesu jačanja institucija i organa javne uprave.

„Cilj je više nego jasan, izgraditi savremenu, efikasnu i efektivnu javnu upravu po savremenim standardima i normama, koja idu u susret očekivanjima njenih korisnika, a to su građani, privredni subjekti i ostali zainteresovani stejkholderi“, kazala je Nišavić.

„Kroz tri generacije Programa ostvaren je visok stepen transfera znanja i vještina, od kojih su neke već u fazi implementacije od strane polaznika. Program predstavlja pozitivan primjer saradnje poslovnog sektora, javne uprave i akademske zajednice, sa čijom se saradnjom postiže i zavidan sinergetski efekat. Uzimajući u obzir izazove i strateške ciljeve kojima teži javna uprava, paralelno sa inovacionim i digitalizacionim procesima, nesumnjivo je da će značaj ovog programa biti sve veći i veći“, zaključio je mr Radivoje Drobnjak, jedan od trenera.

MINISTARSTVO JAVNE UPRAVE, DIGITALNOG DRUŠTVA I MEDIJA